Menig Rotterdammer heeft leren zwemmen in bijvoorbeeld één van de tijdelijke zwembaden aan de Maaskade. Terug naar Charlois. Rotterdammer J. H. Peski heeft nog baantjes getrokken in het zwembad dáár. Er was een ligweide bij en een duiktoren. Met de waterkwaliteit waren vaak problemen.

De rattenpopulatie groeide en de dieren bleken onuitroeibaar. ,,Regelmatig was het bad gesloten vanwege de ziekte van Weil,'' stelt hij. In 1971 was hij mede-oprichter van de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Zuiderpark. ,,Een verzoek van het zwembad om subsidie te krijgen voor het aanstellen van een badmeester werd afgewezen.

Daarmee was het afgelopen. Wij waren juist op zoek naar ruimte voor onze vereniging en zijn toen met Charlois een praatje gaan maken.'' De toestemming kwam om het voormalige zwembad om te bouwen tot stalling voor paarden en pony's. Peski had er zijn handen vol aan.

,,De badhokjes stonden al een tijdje leeg, en waren helemaal vernield. Sommige waren in brand gestoken, muurtjes waren er uit gehakt. De eerste tijd zijn we vooral bezig geweest de zaak weer op te bouwen. Uiteindelijk waren vijf stallen gereed om paarden in te zetten.''

Dat zijn er nu 18. Een deel van de voormalige ligweide wordt gebruikt om wedstrijden te houden. Wie ter plekke een kijkje neemt, zal nog veel van het vroegere zwembad herkennen. ,,De put is ontstaan door zandwinning. Dat zand werd gebruikt bij de aanleg van de Groene Kruisweg, de verbinding tussen Rotterdam en omliggende dorpen. Gezwommen wordt er niet meer